Abraxas je death metalová kapela z Ameriky, založena roku 2009 ve městě New York.

Píseň: Informace o interpretovi

Interpret:
Abraxas
Album:
Informace o interpretovi
Abraxas je česká rocková skupina, vzniklá v únoru 1976 z malé pražské skupiny Abraam. Vůdčí osobností skupiny je od samého počátku kytarista a skladatel Slávek Janda (bratr Petra Jandy ze skupiny Olympic).


První sestavu Abraxasu tvořili Slávek Janda (kytara a zpěv), Miroslav Imrich (zpěv), Ivan Sekyra (kytara), Jiří Cendra (klávesy), Antonín Smrčka (basová kytara) a Ivan Pelíšek (bicí). V počátku se v tvorbě skupiny prosadila silná inspirace skupinou Pink Floyd a velmi rychle se zvuk i jevištní show proměnilo v dravý rockový proud inspirovaný novou vlnou české muziky na začátku 80. let.


V roce 1981 velmi krátce působí ve skupiny baskytarista Vladimír Padrůněk. pak ho nahradil Miroslav Ditrich. Téhož roku vyšlo velmi zdařilé album Box.


V roce 1982 opouští kapelu charismatický zpěvák Miroslav Imrich a skupina Abraxas se postupně vytrácí z podvědomí posluchačů. Krize vrcholí v roce 1989, kdy Abraxas na dalších pět let zcela zmrazuje svou činnost.


V roce 1994 Abraxas ohlašuje svůj druhý start. Obnovená kapela ale nedokázala navázat na dávnou rockovou sílu a energii 80. let.
Profilový obrázek - Informace o interpretovi
Informace o interpretovi (2012)

1. Informace o interpretovi